به گزارش پایگاه خبری «حامیان ولایت» ، به نقل از فارس ،
تعدادی از عناصر «هیئت تحریر شام» در 27 نوامبر سال 2024 به شهر «حلب»، دومین شهر بزرگ سوریه و پایتخت اقتصادی این کشور حملهور میشوند و در بحبوحه هرجومرجی که یورش آنها در شهر ایجاد کرد، پرفسور «یروانت ارسلانیان»، پرفسوری سوری ارمنیتبار با تیر یک تکتیرانداز حین تلاش برای فرار از حمله و هرجومرج ایجاد شده ترور میشود.
پرفسور «یروانت ارسلانیان» تحصیلات خود را در ایتالیا و در حوزه سامانههای نظامی به پایان رسانده بود و در زمان ترور به عنوان رئیس تیم طراحی و برنامهریزی «مرکز تحقیقات تسلیحات پیشرفته» در مؤسسه علوم و فناوری عربی در حلب مشغول به کار بود.
در واکنش به ترور این دانشمند سوری «کیفورک الماسیان»، روزنامهنگار سوری-ارمنی ضمن اشاره به اینکه این ترور به دست «تحریر شام» صورت گرفته، در صفحه رسمی خود در پلتفرم «ایکس» چنین نوشت: «حدس بزنید، چه کسی از دانشمندان سوری میترسد؟ اسرائیل.»
به نظر میرسد، ترور ارسلانیان بخشی از یک حمله احتمالا هماهنگ بین اسرائیل و هیئت تحریر الشام در راستای هدف قرار دادن قابلیتهای نظامی سوریه، به ویژه دانشمندان و مهندسان نظامی سوری باشد که نقشی کلیدی در توسعه تسلیحات پیشرفته، از جمله برنامه های تسلیحات شیمیایی ایفا میکنند و اسرائیل آن را بخشی از تلاشهای سوریه برای مقابله با برتری هستهای اسرائیل ارزیابی میکند.
درحالی که اسرائیل بر تخریب زیرساختهای نظامی و زرادخانه تسلیحات پیشرفته سوریه از طریق حملات هوایی تمرکز میکند، هیئت تحریر الشام دانشمندان و مهندسان نظامی سوری را ترور میکند تا توانایی سوریه برای توسعه سیستمهای دفاعی خود و تهدید توازن قوا در منطقه در کوتاه مدت و بلند مدت را تضعیف کند.
ریشه برنامههای تسلیحات شیمیایی، بیولوژیکی و پیشرفته سوریه به دوران ریاست جمهوری «حافظ الاسد»، رئیس جمهور اسبق سوریه در دهه 1970 برای ایجاد مراکز تحقیقات علمی، به ویژه «مرکز مطالعات و تحقیقات علمی جمرایا» در حومه دمشق باز میگردد.به گفته «دنی شوهام»، پژوهشگر «مرکز مطالعات راهبردی بگین سادات» از زمان تأسیس «مرکز مطالعات و تحقیقات علمی جمرایا» در حومه دمشق در سال 1971 این مرکز به «موتور اصلی» توسعه تسلیحات پیشرفته محلی برای ارتش سوریه تبدیل شده است.
شوهام خاطرنشان میکند، اظهارات صریح اسد و دیگر مقامات نظامی سوریه طی سالهای گذشته «جای تردید نمیگذارد که هدف سوریه از داشتن زرادخانه تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی به عنوان یک عامل بازدارنده، مقابله با برتری هستهای اسرائیل است.»
رژیم صهیونیستی در 8 سپتامبر 2024 چندین حمله هوایی به یک مرکز مطالعات و تحقیقات علمی در نزدیکی شهر مصیاف در حومه حماه انجام داد که به گفته رسانههای دولتی سوریه، 14 کشته و 53 زخمی برجای گذاشت.
رویترز به نقل از دو منبع اطلاعاتی منطقهای گزارش داد که این بمباران یک مراکز نظامی بزرگ سوریه را هدف قرار داد که گمان میرود، برای تولید سلاح های شیمیایی استفاده می شود. این مرکز دارای تیمی از کارشناسان نظامی بود که در فرآیند تولید شرکت داشتند و همگی در جریان این حملات کشته و زخمی شدند.
در حمله مشابهی که به این مرکز در سال 2022 توسط اسرائیل انجام شده بود، «بنی گانتز»، وزیر دفاع سابق اسرائیل مدعی شده بود که نظام اسد از تأسیسات مصیاف برای تولید موشک و تسلیحات پیشرفته برای نیروهای مسلح خود و همچنین حزبالله لبنان استفاده میکند که نوک پیکان مقاومت در برابر اسرائیل در منطقه است.
480 حمله ظرف 48 ساعت
با سقوط دمشق در 8 دسامبر 2024 و ورود هیئت تحریر الشام به سرکردگی «ابومحمد الجولانی» به پایتخت سوریه، زمینه حملات گسترده و وارد آوردن سنگینترین و شدیدترین ضربات به رزادخانه عظیم نظامی سوریه توسط اسرائیل فراهم شد، زرادخانهای که طی چندین دهه و با هزینههای بسیار کلان بنا شده بود، با چراغ سبز جولانی و به دست رژیم صهیونیستی نابود شد.
نیروی هوایی اسرائیل به سرعت حملات سنگینی را علیه تأسیسات نظامی و زرادخانه تسلیحاتی سوریه آغاز کرد و بیش از 480 حمله هوایی را تنها در 48 ساعت انجام داد تا طی آن فرودگاهها، سامانههای پدافند هوایی، موشکها، پهپادها، جتهای جنگنده، تانکها و تأسیسات تولید تسلیحات سوریه را هدف قرار دهد و 70 تا 80 درصد قابلیت نظامی راهبردی سوریه را نابود کند.
قتلعام الفاحل
بعد از آنکه هیئت تحریر الشام گرفتن کنترل امور در سوریه را به دست گرفت و حملات هوایی شدید اسرائیل به زیرساختهای نظامی سوریه، ترور دانشمندان و مهندسان مرتبط با مراکز تحقیقات علمی سوریه آغاز شد.
عناصر جولانی در 26 ژانویه گذشته 13 مهندس نظامی را طی یک عملیات امنیتی در روستای «الفاحل» در حومه حمص اعدام کردند. منابع محلی در گفتگو با نشریه The National خاطرنشان کردند که «اجساد به ورودی روستا منتقل شدند، سپس برای مستندسازی از آنها عکس گرفتند.
اکثر کشتهشدگان از فاصله بسیار نزدیک به سرشان شلیک شده بود.»«رامی عبدالرحمن»، رئیس سازمان دیدهبان حقوقبشر سوریه به بیبیسی عربی گفته بود، اگرچه این مهندسان در هیچ عملیات جنگی و نظامی شرکت نکرده بودند و طرح مصالحه جولانی را پذیرفته بودند، اما به دست تحریر الشام قتلعام شدند.
با اینکه اکثر قربانیان مهندسان نظامی بودند، اما همزمانی این اعدامها با موج کشتارهای فرقهای علویها در حومه حماه و حمص و همچنین منطقه ساحل باعث شد، چندان مورد توجه قرار نگیرد.
جولانی ادعا کرد که چنین رویدادهایی عادی است و ممکن است، دو یا سه سال ادامه یابد.
فراخواندن به دمشق
در روز کشتار الفاحل، مسئولان حکومت جولانی دانشمند برجسته دکتر «حسن ابراهیم» را به دمشق فرامیخوانند، پس از مدتی بیخبری جسد او در نزدیکی شهرک «مرابا» در حومه دمشق پیدا میشود.
دکتر ابراهیم، از ساکنین روستای «برسین» در منطقه «شیخ بدر» بندر طرطوس در ساحل سوریه بود و در «مؤسسه عالی علوم و فناوری کاربردی دمشق» (HISR) در حوزه انرژی کار میکرد.روز بعد، از پیدا شدن و در واقع ترور دکتر ابراهیم، مهندس نظامی «عفیف عبود» هنگام بازگشت به خانه در بزرگراه نزدیک پل «القدموس» در ورودی شهر «بانیاس» در استان طرطوس در ساحل سوریه ترور شد.مهندس عبود از حکام جدید سوریه تضمینهایی دریافت کرده بود که میتواند، به کار خود در «مرکز مطالعات و تحقیقات علمی» (SSRC) در دمشق بازگردد.
منابع محلی به وبگاه The Cradle گفتند: «درست است که مهندس عبود از طایفه علویها بود، اما در هیچ فعالیت نظامی و جنگی مشارکت نداشت. عناصر تحریر الشام او را ربوده و به قتل رساندند.»
بازجویان نقابدار
اما این پایان کار دانشمندان و مهندسان نظامی سوریه نبود، بسیاری از دانشمندان شاغل در مراکز تحقیقات علمی و پژوهشی سوریه پس از سقوط دمشق توسط دایره عملیات نظامی جولانی از مناطق مختلف سوریه به دمشق فراخوانده شدند، اما پس از آن ناپدید شدند، بدون اینکه هیچ اطلاعی از سرنوشت آنها در دست باشد.

دیدهبان حقوقبشر سوریه در 6 فوریه گذشته اعلام کرد، دکتر «تیسیر عیسی»، دکتر «علی ابراهیم» و دکتر «مصطفی ابوتراب» چند روز قبل توسط حکومت جولانی بازداشت شدهاند و از سرنوشت آنها هیچ اطلاعی در دست نیست.معدود محققان و پژوهشگران سوری که به دمشق فراخوانده شدند و پس از بازجویی اجازه بازگشت به خانه را یافتهاند، به دیدهبان حقوق بشر سوریه گفتند که در اداره عملیات نظامی جولانی توسط «کمیتهای متشکل از سه مرد مسلح نقابدار» مورد بازجویی قرار گرفتند.در حادثهای دیگر، در 13 فوریه گذشته منابع محلی سوری از ترور مهندس نظامی شوکت آل احمد و همسرش نجاح سلیمان در شهرک «بصیره الجرد» در حومه «صافیتا» از توابع طرطوس در ساحل سوریه خبر دادند.منابع محلی خاطرنشان کردند که چند مرد مسلح از عناصر تحریر الشام به خانه آنها هجوم بردند، ابتدا با شلیک به سر الاحمد او را به قتل رساندند و همسرش را با کمربند حلق آویز کردند. جسد آنها بعداً در یک مرغداری پیدا شد.یک منبع آگاه به The Cradle گفت که از بسیاری از دانشمندان و مهندسان نظامی سوریه خبری در دست نیست، برخی از آنها حتی قبل از سقوط دمشق در معرض ترور قرار گرفته بودند که از آنها جان سالم به در برده بودند. این منبع که به دلایل امنیتی از افشای هویت خود خودداری کرد، بر این باور است که اسرائیل پشت این ترورها بوده است.
نابودی تسلیحات شیمیایی سوریه
حملات نابودی زرادخانه سوریه و ترور دانشمندان و مهندسان مرتبط با مراکز تحقیقاتی نظامی، در چارچوب تلاشهای اسرائیل برای نابودی توانمندیهای سوریه برای در اختیار داشتن تسلیحات شیمیایی قابل ارزیابی است.

زرادخانه تسلیحات شیمیایی سوریه پس از ادعای استفاده نظام اسد از بمبهای شیمیایی در حمله به شهرکهای «غوطه» در حومه دمشق در اوت 2013 جمعآوری شد.درحالی که حقیقت امر این بود که گروه تروریستی موسوم به «جیش الاسلام» به رهبری «زهران علوش» با هماهنگی دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی عربستان اقدام به پرتاب چندین راکت حاوی مقادیر کمی گاز سارین به چندین نقطه در غوطه کرده بود تا نظام اسد را به بمباران شیمیایی متهم کند.در مستندسازی این رخداد نیز جیش الاسلام اقدام به عکسبرداری از اجساد اسرایی کرد که احتمالاً با استفاده از مونوکسید کربن یا سیانید اعدام کرده بود، سپس با انتشار آنها در فضای مجازی مدعی شد ارتش سوریه و نظام اسد در پس این کشتار بودند.این فیلمها به سرعت توسط رسانههای غربی و عربی به طور گسترده منتشر شد. این ادعاها مصادف با ورود یک تیم تحقیقاتی از سازمانملل به دمشق بود، آنها در بررسی اجساد کشتهشدگان تأکید کردند که گاز سارین مورد ادعای استفاده ارتش سوریه در بمباران غوطه عامل مستقیم مرگ قربانیان نبوده است.به هر روی حمله به غوطه بهانهای به دست غرب داد تا ادعا کند که اسد خطوط قرمز را زیر پا گذاشته و در حملات خود علیه معارضان مسلح از سلاحهای شیمیایی استفاده کرده و گزینهای پیش روی غرب و آمریکا جز حمایت از گروههای مسلح معارض از جمله «جبهه النصره» یا «هیئت تحریر الشام» کنونی به رهبری جولانی وجود ندارد.پس از حمله غوطه، «سیمور هرش»، روزنامه نگار برجسته آمریکا که روابط نزدیکش با سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل معروف است، نوشت که «برای این مداخله غرب در سوریه برنامهریزی گستردهای شده بود و هدف فهرست اهداف، حذف کامل قابلیتهای نظامی اسد را شامل میشد.» است.
روزنه امیدی برای اسرائیل
عملیات غوطه و اتهام اسد به دست داشتن در آن بارقه امیدی برای اسرائیل ایجاد کرد. روزنامه گاردین در این خصوص فاش میکند که چند روز بعد از عملیات غوطه مسئولان امنیتی بلندپایه اسرائیلی در کاخ سفید با باراک اوباما در کاخ سفید دیدار کرده و از وی خواستار مداخله نظامی در سوریه شدند.والاستریت ژورنال میگوید: «آنچه اوباما در آن زمان تحت عنوان زیر پا گذاشتن «خطوط قرمز» توسط اسد عنوان کرد، در واقع طرحی اسرائیلی بود که در ژوئیه 2012 به کاخ سفید ارائه شده بود.»نتیجه این اتهامزنیها باعث شد تا در مقابل عدم مداخله نظامی غرب در سوریه، زرادخانه شیمیایی سوریه نابود شود که اسرائیل آن را دستاوردی بزرگ برای خود میدید.جفری گلدبرگ، سردبیر نشریه «آتلانتیک» نوشت که این توافق مورد استقبال نتانیاهو قرار گرفت، او معتقد بود که خلع سلاح سوریه از سلاحهای شیمیایی «کورسوی امیدی برای اسرائیل» است.پس کشتار دروغین غوطه حومه دمشق، «اوری ساگی»، رئیس وقت اطلاعات نظامی اسرائیل گفت: «برای سالها ارتش سوریه آخرین نیروی نظامی قدرتمند عربی بود که تهدیدی جدی برای اسرائیل محسوب میشد؛ دمشق باعث شده بود، منابع اطلاعاتی عظیمی را برای نظارت بر آن سرمایهگذاری کنیم.»

بازگشت سازمان منع تسلیحات شیمیایی به سوریه
در 8 فوریه، در بحبوحه ترور دانشمندان و مهندسان نظامی سوریه، هیئتی از سازمان منع تسلیحات شیمیایی (OPCW) برای گفتگو با حکام جدید سوریه از دمشق بازدید کرد.«فرناندو آریاس»، مدیرکل این سازمان در بازدید از دمشق گفت: «نشستهای ما بر کمک به از بین بردن بقایای برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه متمرکز است.»اسرائیل سالهاست که به دنبال از بین بردن قابلیتهای نظامی متعارف و شیمیایی سوریه بوده است.آنچه فرضیه دست داشتن در ترور دانشمندان سوری را تقویت میکند، سابقه خطرناک این رژیم است. سیاست ترور یکی از راهبردهای اصلی رژیم صهیونیستی است که این رژیم بر پایه و اساس آن شکل گرفته و تنها منحصر به دانشمندان سوری نمیشود، بلکه همه نخبگان منطقه از جمله جمهوری اسلامی را در برمیگیرد.به همین دلیل دست همدستی اسرائیل با تحریر الشام در ترور دانشمندان و مهندسان نظامی سوریه امر دور از انتظاری نیست.