به گزارش پایگاه خبری «حامیان ولایت»
احمد زارعان کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس با اشاره به تحولات اخیر سوریه تاکید کرد: درگیریهای سوریه را میتوان از دو منظر بررسی کرد؛ نخست از دیدگاه داخلی که ناشی از اختلافات میان گروههای اجتماعی و نیز بین این گروهها و حکومت است. دوم از منظر مداخله خارجی و طرح نظام سلطه برای سوریه.وی در توضیح ریشههای داخلی این درگیریها افزود: پس از روی کار آمدن جولانی، تنشهای قومی و مذهبی در سوریه افزایش یافت.
گروه جولانی که ماهیتی تروریستی و تکفیری دارد، با رویکردی افراطی نسبت به اقلیتها سختگیری میکند. علاوه بر این، این گروه سابقه سیاهی دارد و دستش به خون مردم بیگناه در سوریه، عراق، لبنان و سایر کشورهای منطقه آلوده است.
زارعان ادامه داد: این سابقه سیاه، قابل فراموشی یا تطهیر نیست. بنابراین، گروهی با این پیشینه، توان مدیریت دوره گذار سیاسی پس از اسد را ندارد. در چند ماه اخیر، درگیریهای خونینی بین این گروه و اقلیتهای علوی، کرد و دروزی رخ داده که همچنان ادامه خواهد داشت.
علاوه براین، جولانی حتی نتوانسته اهلسنت عرب را با خود همراه کند و بخش قابل توجهی از اهل سنت عرب با گرایشهای ملی و سکولار، رویکرد منفی نسبت به جولانی مقاومت دارند.
وی گفت: عامل مهم دیگر که دوره گذار سیاسی در سوریه را با چالش روبهرو کرده است، ماهیت فراسوری گروه جولانی و حضور جنگجویان خارجی در آن است؛ به علاوه، رویکرد منفعلانه این گروه در برابر اسرائیل و تسلیم بخشی از خاک سوریه مانند جولان به اسرائیل به عنوان هدیه عادیسازی با این رژیم، باعث شده که بسیاری از سوریهای ملیگرا این وضعیت را تحمل نکنند. کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا افزود: زمینههای داخلی بحران کنونی با طرح کلان آمریکاییها در منطقه گره خورده است که به دههها پیش برمیگردد و فراتر از دوره جولانی و فراتر از کشور سوریه است و کل منطقه را دربرمیگیرد. این طرح که توسط آمریکا طراحی شده به دنبال آن است تا اسرائیل به قدرت هژمون منطقه تبدیل شود و کشورهای منطقه تابع آن باشند.
آمریکا به عنوان حامی اسرائیل تلاش میکند ازطریق بازطراحی مرزهای منطقه، کشورهای منطقه را به کشورهای کوچک و ضعیف تقسیم کند و بدین ترتیب ژئوپلیتیک منطقه را تغییر دهد.
زارعان با اشاره به آخرین تحولات میدانی سوریه تصریح کرد: اسرائیل در پوشش حمایت از دروزیها، غیرنظامی شدن جنوب سوریه و عدم حضور نیروهای حکومت جولانی در منطقه جنوب را دنبال میکند. این قبیل رویکردها و اقدامات در واقع بخشی از یک طرح بزرگ است که به دنبال تجزیه سوریه و ایجاد چند کشور کوچک و مستقل یا ایجاد مناطق خودمختار و خارج از کنترل حکومت مرکزی است و در این مرحله، رژیم بر استان دروزی نشین سویدا متمرکز شده است.وی افزود: هدف این است که با تجزیه سوریه، حوزه نفوذ اسرائیل افزایش یابد و فشار بر مقاومت و ایران بیشتر شود. بنابراین، درگیریهای اخیر سوریه دو وجه دارد؛ از یک طرف ناشی از نابسامانی داخلی و ناکارآمدی حکومت جولانی در ایجاد انسجام اجتماعی میان اقلیتهاست و از طرف دیگر محصول طرح کلان خارجی آمریکا و اسرائیل در منطقه است.
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا تصریح کرد: درباره وعدههای اولیه جولانی برای بهبود وضعیت مردم سوریه، باید گفت که این گروه عملاً نتوانسته امنیت، بهبود معیشت و استقلال ملی و پایان دادن به مداخله خارجی را برای سوریه به ارمغان بیاورد. برخلاف دوره بشار اسد که حداقل اسرائیل به طور مستقیم وارد خاک سوریه نمیشد و حملاتش کنترل شده و از روی محاسبه بود تا به واکنش شدید سوریه و محور مقاومت منجر نشود، اکنون سوریه به کشوری بیدفاع و تحت حملات شدید نظامی از سوی رژیم صهیونیستی تبدیل شده است. حکومت جولانی نه تنها مشکلات اقتصادی را تشدید کرده بلکه به امنیت و عزت ملی سوریه را نیز به شدت آسیب زده است.
وی افزود: سوریه امروز کشوری است در مسیر فروپاشی و تجزیه که با حضور و نفوذ بازیگران خارجی، به ویژه اسرائیل به نیابت آمریکا، به میدان تاختوتاز آنها تبدیل شده است.
وضعیت داخلی سوریه، همراه با درگیریهای قومی و مذهبی و ضعف حکومت، اوضاع را پیچیدهتر کرده و باعث شده جایگاه سیاسی و فرهنگی این کشور در جهان عرب به شدت تضعیف شود. اگر روند فعلی ادامه یابد، ناامنی و خشونت به صورت فزاینده افزایش خواهد یافت و سوریه در مسیر انحطاط و فروپاشی پیش خواهد رفت.