به گزارش پایگاه خبری «حامیان ولایت» ، به نقل از باشگاه جوان
در سالهای اخیر، دونالد ترامپ پس از تغییر نام "خلیج مکزیک" به "خلیج آمریکا"، حالا درگیر مناقشهای مشابه در خاورمیانه شده و اعلام کرده که ممکن است در جریان سفرش به عربستان، قطر و امارات، تصمیم بگیرد آمریکا از چه نامی برای "خلیج فارس" استفاده کند: "خلیج فارس" یا "خلیج عربی".
این اقدام در حالی صورت میگیرد که کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مانند عربستان و امارات، اصطلاح "خلیج عربی" را به کار میبرند؛ اما نام رسمی و بینالمللی این پهنه آبی، "خلیج فارس" است، که توسط سازمان ملل و سازمان بینالمللی هیدروگرافی تأیید شده است.
نام "خلیج فارس" قدمتی بیش از دوهزار و پانصد سال دارد. در دوران امپراتوری هخامنشی و پس از آن، متون تاریخی یونانی، رومی، اسلامی و نقشههای باستانی همگی این منطقه را با عنوانهایی مانند "Sinus Persicus" یا "بحر فارس" نامیدهاند.
در دوران اسلامی، جغرافیدانان بزرگی چون ابن خُردادبه، طبری، مقدسی، و ابن خلدون در متون عربی خود نیز بهصراحت از "خلیج فارس" نام بردهاند. حتی در دوران طلایی علم در اسلام، این نام جایگاه خود را حفظ کرده است.
در سدههای ۱۶ تا ۱۹ میلادی، پرتغالیها، بریتانیاییها و دیگر قدرتهای استعمارگر نیز در نقشههای رسمی خود از نام "خلیج فارس" استفاده میکردند. اصطلاحاتی مانند "دریای بریتانیا" یا "خلیج قطیف" به ندرت و بدون استمرار استفاده شدهاند.
پس از ملی شدن نفت ایران در دهه ۱۹۵۰، تنش میان ایران و بریتانیا افزایش یافت و برای نخستینبار برخی منابع بریتانیایی از "خلیج عربی" یاد کردند. این اقدام با قدرت گرفتن ناسیونالیسم عربی در دهه ۶۰ میلادی تقویت شد.
پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران و در پی واگرایی فزاینده میان ایران و کشورهای عربی منطقه، استفاده از نام "خلیج عربی" در رسانههای عربی افزایش یافت و ایران با حساسیت بیشتری در برابر آن ایستاد.
در دهههای اخیر، ایران با شدت با استفاده از نامهای دیگر برای خلیج فارس مقابله کرده است. از ممنوعیت ورود مجلاتی مانند نشنال جئوگرافیک و اکونومیست تا تهدید به ممنوعیت استفاده از حریم هوایی ایران برای ایرلاینهایی که نام "خلیج عربی" را بهکار میبرند.
در سال ۲۰۱۰، بازیهای همبستگی اسلامی که قرار بود در ایران برگزار شود، به دلیل درج نام "خلیج فارس" در مدالها، از سوی عربستان لغو شد. ماجرای اخراج مهماندار یونانی در سال ۲۰۱۰ نیز نشانهای از همین حساسیت ایران بود.
ایران حتی روز ملی "خلیج فارس" را در تقویم رسمی خود ثبت کرده که هرساله در ۲۹ یا ۳۰ آوریل گرامی داشته میشود؛ این روز به یاد پیروزی شاه عباس بزرگ در بیرون راندن پرتغالیها از تنگه هرمز در سال ۱۶۲۲ انتخاب شده است.