به گزارش پایگاه خبری «حامیان ولایت» ، به نقل از مهر
افزایش چند برابری قیمت حبوبات به ویژه لوبیاچیتی در حالی اتفاق افتاده است که هیچ تغییری در میزان تولید یا واردات اتفاق نیفتاده است و تنها علت آن میتواند ممنوعیت صادرات این محصول باشد که لازم است متولیان امر بازارها را به حال خود رها نکنند.
افزایش ۱۰۰ برابری قیمت حبوبات
بررسیهای میدانی در بازار بجنورد، نشان میدهد قیمت هر کیلو نخود در اسفند سال گذشته ۹۴ هزار، لپه، ۱۵۰ هزار و لوبیاچیتی ۱۸۰ هزار تومان بود که اکنون عدس ۱۳۷، نخود ۱۳۲ و لپه ۱۷۲ هزار تومان رسیده است.
یکی از شهروندان که به گفته خودش بهمن سال گذشته یک کیلو لوبیاچیتی را ۱۸۰ هزار تومان خریده بود به مهر میگوید: زمانی که یک کیلو لوبیاچیتی با این قیمت خریدم فکر میکردم دیگر افزایش قیمتی نداریم اما چند وقت بعد دوباره متوجه شدم قیمت این محصول به ۳۷۰ هزار تومان رسیده بود.
شرفی اظهار میکند: مدتی بود خرید لوبیاچیتی را به زمان اعلام کالابرگ در اردیبهشت موکول کرده بودم اما کالابرگی اعلام نشد و ناگزیر به خرید از فروشگاه شدم که قیمتها به قدری افزایش یافته است که اگر کالابرگ هم اعلام میشد حتی یک کیلو لوبیاچیتی هم نمیتوانستم بخرم.
وی معتقد است: در حالی که حقوق و دستمزدها ثابت است، قیمتها در بازار همچنان افزایشی است و هر روز توان خرید مردم کمتر و کمتر میشود.
یکی دیگر از شهروندان نیز بر این باور است: هر سال با افزایش قیمت اقلام مختلف مواجه هستیم اما امسال با جهش صددرصدی قیمتها و ۱۶۷ درصدی قیمت لوبیاچیتی مواجه شدهایم.
به گفته وی عدس، لپه، نخود، لوبیا رشتی و دیگر ارقام حبوبات بی نصیب از گرانیها نماندهاند و قیمت یک کیلو عدس به ۱۸۰ هزار تومان هم رسیده است.
وی اظهار میکند: حقوق ماهیانهام ۶ میلیون تومان است و هر ماه برای خرید تمام ارقام حبوبات، باید یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینه کنم و با این شرایط زندگی برای مردم هر روز سختتر میشود و کسی جوابگوی مشکلات مردم نیست.
وی معتقد است: افزایش دو برابری قیمت حبوبات زنگ خطری برای امنیت غذایی است زیرا با گران شدن گوشت قرمز و مرغ، مردم حبوبات را جایگزین مصرف پروتئین خود کرده بودند اما با گران شدن حبوبات و کاهش توان خرید، سلامت جامعه تهدید میشود.
یکی دیگر از شهروندان نیز با اشاره به قیمتهای بالای حبوبات میگوید: لوبیاچیتی با قیمت ۳۷۰ هزار تومان، به حبوبات تجملی و اعیانی تبدیل شده است و از این پس کسانی که توان مالی دارند میتوانند این محصول را استفاده کنند و افرادی هم که توان خرید ندارند باید این محصول را از سفرههای غذایی شأن حذف کنند چون کالابرگ هم جوابگوی خرید یک کیلو لوبیاچیتی نیست.
وی اضافه میکند: متولیان امر، اگر کالابرگی به منظور حمایت از مردم اعلام میکنند باید متناسب با تورم افزایش یابد نه اینکه کالابرگ هم مانند حقوق و دستمزدها ثابت باشد و تورم همچنان اسب خودش را بتازاند.
دلیل نامعلوم گرانی حبوبات
یک فروشنده بجنوردی نیز با اشاره به اینکه از ۳ ماه قبل، قیمت حبوبات بدون هیچ دلیلی افزایشی شده است میگوید: در حالی که این محصولات بدون هیچ تغییراتی نسبت به سالهای گذشته در کشور کشت و تولید میشود و محصولی وارداتی نیست اما قیمت آن همچنان افزایشی است.
وی که تمایلی به ذکر نام خود در این گزارش ندارد میافزاید: در حال حاضر هر کیلو لوبیاچیتی ایرانی ۳۷۰ هزار و لوبیاچیتی وارداتی که با دلار وارد میشود ۱۸۵ هزار تومان است که این مسئله نشان میدهد، قیمت حبوبات به ویژه لوبیاچیتی به دلال بازی ربط دارد و مشکلات ما داخلی است و برخی از وضعیت نا به سامان بازار سو استفاده میکنند.
این فروشنده قیمت هر کیلو لوبیاچیتی را در بازار ۳۷۰ هزار، لوبیا رشتی ۲۸۰ هزار، لوبیا قرمز ۱۸۸ هزار، لوبیا سفید ۲۳۵ هزار، لپه ۱۷۲ هزار، نخود ۱۳۲ هزار و عدس را ۱۳۶ هزار تومان ذکر و تصریح میکند: قیمتها از قبل از عید نوروز تاکنون ۲ برابر افزایش یافته است.
وی ادامه میدهد: دلیل افزایش قیمت حبوبات مشخص نیست اما احتمال دارد این محصولات به دلیل ممنوعیت صادرات، با همان نرخهای صادراتی که موفق به صادرات نشده چند، در داخل کشور توزیع میکنند.
یکی دیگر از فروشندگان که عمده دلیل تغییر قیمتها را عرضه و تقاضا میداند میگوید: در روزهای پایانی سال گذشته که با نوسانهای شدید نرخ ارز مواجه بودیم، قیمت حبوبات نیز روند افزایشی داشت و اکنون که نرخ ارز تا حدودی ثابت است و حتی نسبت به روزهای پایانی سال نرخ پایینتری دارد اما باز هم قیمت حبوبات بالای صددرصد افزایش دارد.
علی شاکریان میافزاید: این افزایش قیمتها، عمده فروشان و حتی خرده فروشان را به هراس انداخته است به طوری که برای جبران هزینههای احتمالی در آینده، با کسب سود بیشتر، اقدام به گران فروشی کرده چند.
وی معتقد است: با افزایش ناگهانی قیمتها، برخی سودجویان با خرید و احتکار حبوبات به منظور فروش در زمان مناسب، به این آشفته بازار، دامن میزنند و متأسفانه نهادی ناظر بر این قیمتها نیست.
ممنوعیت صادرات
افزایش چشم گیر قیمت حبوبات در حالی اتفاق افتاده که نرخ ارز نسبت به روزهای پایانی سال کاهش هم یافته است بنابراین واردات و نرخ ارز نمیتواند دلیل گرانی حبوبات باشد.
معاون توسعه بازرگانی و اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با تأیید افزایش نرخ حبوبات به ویژه لوبیاچیتی به خبرنگار مهر میگوید: با ثبت سفارشهای انجام شده در سال گذشته، اکنون حبوبات وارد کشور شده است و هر کیلو عدس کانادایی ۱۳۷ هزار، و لوبیاچیتی ازبکستانی ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تومان در بازار موجود است.
محمد هندآبادی میافزاید: قیمت عدس دی ماه سال گذشته ۸۵ تا ۹۰ هزار تومان بود و اکنون به ۱۱۶ هزار تومان رسیده و تنها عدس کانادایی ۱۳۷ هزار تومان است.
وی با بیان اینکه قیمت هر کیلو لوبیای چیتی محلی ۳۱۰ تا ۳۵۰ هزار تومان است اظهار میکند: نظارت بر بازار حبوبات بر اساس فاکتور خرید انجام میشود و این محصول در مبدأ استان زنجان با قیمتهای بالا فروخته میشود با این شرایط نمیتوانیم مباشران را به عرضه محصول با قیمت پایینتر از نرخ خرید مجبور کنیم.
به گفته وی طی ۱۰ ماه سال گذشته، صادرات حبوبات حدود ۲۴ درصد افزایش و به همین میزان واردات کاهش یافت که در بازارهای داخلی تأثیر داشت به همین دلیل در برج ۱۱ یا ۱۲ سال گذشته وزارت جهاد کشاورزی ممنوعیت صادرات لوبیاچیتی را طی نامهای اعلام کرد.
این مقام مسئول اظهار میکند: با افزایش صادرات محصولات کشاورزی، تراز تجاری در این بخش به ۳ میلیارد دلار افزایش یافت که سهم صادرات و واردات حبوبات ۱۲ و ۱۳ درصد بود که در مجموع تراز محصولات کشاورزی به ویژه در بخش حبوبات ۲۵ درصد نسبت به سال قبل منفی شد.
هندآبادی دلیل افزایش قیمت بعضی از حبوبات را صادراتی بودن آنها ذکر و توصیه میکند: شهروندان میتوانند به جای لوبیاچیتی محلی، از لوبیاچیتی های ازبکی وارداتی با نرخ ۱۷۰ تا ۱۸۰ هزار تومان که از نظر کیفیت مورد تأیید است استفاده کنند.
به گفته هندآبادی افزایش قیمت دیگر حبوبات، از جمله عدس و نخود در حد نرخ تورم است و مشکلی در این بخش وجود ندارد.
وی میافزاید: نوع دیگری لوبیاچیتی با قیمت ۲۵۰ تا ۲۶۰ هزار تومان به زودی وارد کشور میشود که شکل ظاهری مطلوب و کیفیت خوبی دارد.
به نظر میرسد علاوه بر تأثیر واردات و صادرات و نرخ ارز در قیمت حبوبات، ممنوعیت صادرات لوبیاچیتی در سال گذشته تأثیر به سزایی در قیمت این محصول داشته است که نظارت و مدیریت بیشتر متولیان امر در بازار را میطلبد