به گزارش پایگاه خبری «حامیان ولایت» ، به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان
رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، بامداد جمعه اعلام کرد که از گفتوگوی تلفنی خود با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، ناامید شده است؛ چرا که به نظر نمیرسد پوتین قصدی برای توقف جنگ روسیه علیه اوکراین داشته باشد.
تلاشهای آمریکا برای پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین از طریق دیپلماسی عمدتاً به بنبست رسیده است و ترامپ با درخواستهای فزایندهای – حتی از سوی برخی جمهوریخواهان – برای افزایش فشار بر پوتین بهمنظور ورود جدی به مذاکرات روبهروست.
ترامپ پس از تماس تلفنی با پوتین در روز پنجشنبه، در سخنانی به خبرنگاران هنگام بازگشت به واشنگتن از سفر به آیووا گفت که قصد دارد روز جمعه با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، نیز گفتوگو کند.
ترامپ گفت: «از گفتوگویی که امروز با رئیسجمهور پوتین داشتم، بسیار ناامید شدم، چون فکر نمیکنم او در موضعی باشد که بخواهد جنگ را متوقف کند و این واقعاً ناامیدکننده است.»
او افزود: «فقط میگویم که فکر نمیکنم او به دنبال توقف (جنگ) باشد و این واقعاً تأسفبرانگیز است.»
طبق خلاصهای که توسط یوری اوشاکوف، مشاور پوتین، ارائه شد، دو رهبر در گفتوگوی نزدیک به یکساعته خود درباره توقف اخیر ارسال برخی تسلیحات آمریکایی به کییف صحبتی نکردند.
تنها چند ساعت پس از پایان این تماس، مقامهای اوکراینی اعلام کردند که حمله احتمالی پهپادی روسیه باعث آتشسوزی در ساختمانی مسکونی در حومه شمالی کییف شد که نشان از تغییر چندانی در روند جنگ نداشت.
در خود کییف، خبرنگاران رویترز از وقوع انفجار و شلیک مداوم تیربارهای سنگین خبر دادند؛ چرا که واحدهای پدافند هوایی در حال مقابله با پهپادها بر فراز پایتخت بودند. همچنین گلولهباران روسیه در شرق اوکراین پنج نفر را به کام مرگ کشاند.
ترامپ به خبرنگاران گفت: «هیچ پیشرفتی با او حاصل نکردم.»
زلنسکی نیز روز پنجشنبه در دانمارک به خبرنگاران گفت امیدوار است هرچه زودتر – حتی روز جمعه – با ترامپ درباره توقف اخیر برخی محمولههای تسلیحاتی که این هفته برای نخستین بار فاش شد، گفتوگو کند.
ترامپ هنگام ترک واشنگتن به مقصد آیووا، به خبرنگاران گفت: «ما ارسال سلاح را کاملاً متوقف نکردهایم»، اما رئیسجمهور پیشین، جو بایدن، را مقصر دانست که آنقدر سلاح به اوکراین فرستاده که این موضوع به تضعیف توان دفاعی آمریکا منجر شده است.
او گفت: «ما سلاح میدهیم، ولی خیلی سلاح دادهایم. اما داریم سلاح میدهیم. ما در حال همکاری و کمک به آنها هستیم، اما (بهطور کامل) متوقف نکردهایم. میدانید، بایدن همه ذخایر کشور ما را برای ارسال سلاح به آنها خالی کرده و ما باید مطمئن شویم که خودمان هم به اندازه کافی سلاح داریم.»
این رفتوآمد دیپلماتیک در حالی رخ میدهد که به گفته منابع به رویترز، کاهش ذخایر تسلیحاتی باعث شده آمریکا ارسال برخی سلاحهای کلیدی به اوکراین را متوقف کند؛ درست در زمانی که اوکراین با حملات گسترده روسیه در تابستان و تشدید حملات به اهداف غیرنظامی مواجه است.
پوتین نیز همچنان تأکید دارد که تنها در صورتی به تهاجم خود پایان میدهد که «علل ریشهای» این درگیری حل شوند؛ عبارتی که در ادبیات روسیه به گسترش ناتو و حمایت غرب از اوکراین – از جمله مخالفت با پیوستن اوکراین به ناتو – اشاره دارد.
رهبران ناتو هم گفتهاند مقامات روسیه تلاش دارند کنترل بیشتری بر تصمیمات سیاسی کییف و دیگر پایتختهای اروپای شرقی اعمال کنند.
توقف ارسال سلاحهای آمریکایی، اوکراین را غافلگیر کرده و باعث سردرگمی گسترده درباره موضع کنونی ترامپ نسبت به جنگ شده است؛ آن هم تنها یک هفته پس از آنکه گفته بود تلاش میکند یک سامانه دفاع موشکی پاتریوت برای کییف تأمین کند.
رهبران اوکراین روز چهارشنبه کاردار سفارت آمریکا در کییف را فراخواندند تا بر اهمیت کمکهای نظامی واشنگتن تأکید کنند و هشدار دهند که توقف ارسال سلاحها، توان اوکراین برای دفاع از خود در برابر روسیه را تضعیف خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه گزارش داد که اقدام پنتاگون باعث کاهش ارسال موشکهای دفاعی پاتریوت شده است؛ موشکهایی که اوکراین برای نابود کردن موشکهای بالستیک پرسرعت به شدت به آنها وابسته است.
اوشاکوف، مشاور کرملین، گفت که اگرچه روسیه آماده ادامه گفتوگو با آمریکاست، اما هرگونه مذاکرات صلح باید مستقیماً بین مسکو و کییف انجام شود.
این اظهارات در حالی مطرح شده که نشانههایی وجود دارد مبنی بر اینکه مسکو تلاش میکند از قالب سهجانبه برای مذاکرات احتمالی صلح پرهیز کند؛ به گفته مقامات اوکراینی، روسها در نشست اوایل ژوئن در استانبول از دیپلماتهای آمریکایی خواستند جلسه را ترک کنند.
اوشاکوف گفت ترامپ و پوتین درباره دیدار حضوری گفتوگویی نداشتند.