چهارشنبه 14 خرداد 1404 - Wed 04 Jun 2025
بنر پویش نه به تصادف برای استفاده پایگاه‌های خبری
  • «‌مین» را علی‌(ع) کاشت و خمینی منفجر کرد

  • پیام تسلیت به جناب آقای مهندس رحیم زردرنگ

  • تیر خلاص به مذاکرات هسته‌‌ای با قانون جدید سنا

  • پایان زودرس !

  • پاره کردن کتاب های درسی مدارس پسرانه

  • جنگنده میگ 29 ارتش برفراز پایتخت

  • به خاطر عشقم، بازی مقابل گلزار را رد کردم!

  • «گزارش جامع» گروسی به آژانس درمورد ایران

  • تهران فعالیت‌ها و مواد هسته‌ای در سه سایت اعلام نشده‌ی لویزان-شیان، ورامین و تورقوزآباد را گزارش نکرده بوده

  • ما در این میان کجای کاریم؟!

  • فناوری هسته‌ای حق مسلم ملت ایران است

  • ششمین خرید باشگاه پرسپولیس در نقل و انتقالات/پرداخت رضایت‌نامه در ۲ قسط

  • سند «چارچوب مسقط»/تلاش آمریکا و ایران جهت یک تفاهم سیاسی قبل از 20 خرداد

  • امروز برای خدمت به مردم فضا مناسب و فرصت‌ها بسیار است + فیلم

  • ترامپ دنبال سر کار گذاشتن است اما کاش مستقیم هم مذاکره کنیم(!)

  • قالیباف رئیس مجلس ماند +فیلم

  • یک شرکت چینی دو هواپیما به قیمت ۶۰ میلیون دلار را به شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی، به قیمت ۱۱۶ میلیون دلار فروختند

  • بانکی که هیچ کس اعتماد به آن ندارد جز روزنامه اعتماد

  • زنگ خطر را بصدا درآورد!

  • رهبر انقلاب: فعالیت‌های مشترک ایران و پاکستان برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی در غزه باید انجام بگیرد/ ما به آینده دنیای اسلام خوش‌بین هستیم

  • بنر پویش نه به تصادف برای استفاده پایگاه‌های خبری
    |ف |
    | | | |
    کد خبر: 402537
    تاریخ انتشار: 12/خرداد/1404 - 13:02

    نظم جهانی به چین واگذار می شود

    ترامپ با نادیده‌گرفتن نهادها و قواعد بین‌المللی، اعتبار آمریکا را آسیب زد و زمینه‌ساز افزایش نفوذ چین و روسیه در نظم جهانی شد.

    نظم جهانی به چین واگذار  می شود

    به گزارش پایگاه خبری «حامیان ولایت» ، به نقل از خبرگزاری دانشجو

    استفان والت دانشمند روابط بین الملل، در جدید‌ترین یادداشت خود در فارن پالسی به ارزیابی سیاست ترامپ پرداخته که در ادامه به آن اشاره میشود.

    ترامپ بسیاری از جنبه‌های سیاست جهانی را درک نمی‌کند، از جمله اهمیت نهاد‌های بین‌المللی. او قوانین و هنجار‌ها را مانع‌هایی می‌داند که آزادی عملش را محدود می‌کنند و این نگاه را به سیاست خارجی هم آورده است. از گرفتن امتیازات مالی از دولت‌های خارجی گرفته تا تهدید به تصاحب سرزمین‌های دیگر، ترامپ هیچ قاعده‌ای را مقدس نمی‌داند.


    شاید یک رئالیست ساده این را تایید کند که قدرت همه چیز است و قوانین تأثیر کمی دارند، اما واقعیت پیچیده‌تر است. رئالیست‌های برجسته هم قبول دارند که بدون وجود قواعد، نظام بین‌المللی نمی‌تواند کار کند و حتی قدرت‌های بزرگ هم اگر قواعد را زیاد بشکنند هزینه می‌دهند.

    کشور‌ها مجبورند به قوانین بین‌المللی احترام بگذارند، چون گزینه دیگری ندارند؛ مثلاً برای داشتن پرواز‌های هوایی بین‌المللی باید قوانین سازمان هوانوردی رعایت شود وگرنه ارتباط قطع می‌شود.

    این اصل درباره تمام حوزه‌های جهانی مثل تجارت، سرمایه‌گذاری، حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی صدق می‌کند. همه بازیگران باید طبق قواعد عمل کنند، چون تعاملات روزمره و پیچیده‌اند و بدون قواعد مدیریت آنها سخت و پرهزینه است.

    اگر همه باید هر بار برای هر معامله قوانین جدید تنظیم کنند، این روند غیرممکن خواهد بود. قوانین و نهاد‌ها باعث کاهش ابهام و ثبات در رفتار‌ها می‌شوند و برنامه‌ریزی را آسان‌تر می‌کنند.

    همچنین، نهاد‌های بین‌المللی کمک می‌کنند همکاری میان کشور‌ها بهتر پیش برود؛ چون در شرایطی که ممکن است طرف‌ها به هم خیانت کنند، این نهاد‌ها امکان رصد و واکنش به تخلفات را فراهم می‌کنند و انگیزه تقلب را کاهش می‌دهند.

    این نهاد‌ها می‌توانند به حل اختلافات توزیع منافع کمک کنند، که در غیر این صورت ممکن است باعث کنار رفتن برخی کشور‌ها و ضرر همه شود. نهاد‌های چندجانبه این مزیت را دارند که نیاز به مذاکره جداگانه با هر کشور را از بین می‌برند.

    همچنین کشور‌ها از طریق پایبندی به قواعد، نیت خود را به دیگران نشان می‌دهند. کشور‌هایی که به قوانین احترام می‌گذارند، قابل اعتمادتر و کمتر تهدیدآمیز به نظر می‌رسند و بالعکس.

    قوانین بین‌المللی سیاسی نیستند؛ قدرت‌ها قواعدی که به نفعشان است را تحمیل می‌کنند و ممکن است خودشان آنها را بشکنند بدون اینکه هزینه زیادی بدهند. با این حال حتی بزرگ‌ترین کشور‌ها هم از وجود قواعدی که اکثراً رعایت می‌شوند سود می‌برند.

    با وجود این مزایا، برخی رهبران سه اشتباه مهم می‌کنند: یا بیش از حد به نهاد‌ها اعتماد دارند، یا ارزش آنها را دست کم می‌گیرند، یا هزینه‌های آسیب به اعتبار خود را نمی‌دانند.

    ترامپ و بسیاری از خودکامه‌هایی که او تحسین می‌کند، بیشتر دچار اشتباه دوم و سوم می‌شوند؛ آنها ارزش نهاد‌های پایدار را دست کم می‌گیرند و نمی‌دانند تخلف‌های مکرر چقدر می‌تواند به اعتبار و منافع کشورشان آسیب بزند.

    رفتار ترامپ در مذاکرات تجاری نمونه‌ای از این دو اشتباه است. او سازمان تجارت جهانی را بی‌فایده می‌داند و به جای اصلاح آن، با تهدید تعرفه‌ها به دنبال قرارداد‌های دوجانبه پیچیده و کم‌کارآمد است.

    رفتار بی‌ثبات و غیرقابل پیش‌بینی ترامپ باعث شده کشور‌های دیگر کمتر به تعهدات آمریکا اعتماد کنند و به دنبال شرکای تجاری قابل اعتمادتر بروند.


    این بی‌اعتمادی همچنین در مذاکرات هسته‌ای با ایران دیده می‌شود؛ بعد از اینکه ترامپ توافق هسته‌ای را پاره کرد، اعتماد ایران به آمریکا به شدت کاهش یافته است.

    رفتار زننده ترامپ با رهبران خارجی، از جمله رئیس‌جمهور اوکراین و آفریقای جنوبی، نشان می‌دهد که او به اصول ادب و احترام بین‌المللی بی‌توجه است و این باعث بدنامی بیشتر آمریکا شده است.

    دیگر رهبران هم گاهی به اعتبار خود آسیب زده‌اند؛ مثلاً حمله روسیه به اوکراین تصویر روسیه را در اروپا خراب کرد و باعث شد سوئد و فنلاند به ناتو بپیوندند.

    همچنین اسرائیل با نقض قوانین بین‌المللی و حملات خشونت‌آمیز، اعتبار خود را به شدت تضعیف کرده و مجارستان با نادیده گرفتن اصول اتحادیه اروپا منزوی شده است.

    شدت و نوع تخلفات در میزان آسیب به اعتبار کشور‌ها تاثیر دارد؛ تخلفات عمده و عمدی مثل حمله نظامی سخت‌تر قابل چشم‌پوشی هستند تا خطا‌های جزئی یا غیرعمدی.

    اگر یک کشور در شرایط بحرانی باشد، تخلفاتش بیشتر قابل بخشش است، اما اگر به دلایل منافع شخصی چنین کاری کند، اعتبارش بیشتر آسیب می‌بیند.

    با توجه به وضعیت خوب اقتصادی آمریکا قبل از ورود مجدد ترامپ به کاخ سفید، اقدامات او توجیه اقتصادی ندارد و این ضربه به نظم جهانی و اعتبار آمریکا جدی‌تر است.

    ترامپ حتی طرح‌های غیرمنطقی مثل تصاحب گرینلند یا کانادا را مطرح کرده که دیگران نمی‌توانند به راحتی نادیده بگیرند.

    از آنجا که کشور‌ها بدون قواعد و نهاد‌های قابل قبول نمی‌توانند کار کنند، بی‌اعتنایی ترامپ به قوانین می‌تواند فرصت را برای قدرت‌های دیگر مثل چین و روسیه فراهم کند تا قواعد جدیدی تعریف کنند و دیگران را به پیروی از آنها ترغیب کنند.

    گرچه عملکرد روسیه و چین هم بی‌نقص نیست، اما بی‌قانونی ترامپ می‌تواند ادعای آنها مبنی بر قابل اعتماد بودن بیشتر از آمریکا را تقویت کند.

    شاید روزی آمریکا بیدار شود و متوجه شود که بخش زیادی از جهان به قواعد و نهاد‌هایی پایبند شده که از پکن به جای واشنگتن هدایت می‌شوند و این تغییر بزرگی در نظم جهانی خواهد بود.

    نظرات بینندگان
    نظرات شما