پنجشنبه 21 خرداد 1405 - Thu 11 Jun 2026
|ف |
| | | |
کد خبر: 396845
تاریخ انتشار: 19/اسفند/1403 - 16:29

تله تسلیحاتی آمریکا برای قاره سبز + عکس

«اروپا از وابستگی تسلیحاتی به آمریکا پشیمان است» این جمله کلیدی گزارش فایننشال تایمز در مورد وضعیت نابسامانی است که حالا قاره سبز در آن گرفتار شده است.

تله تسلیحاتی آمریکا برای قاره سبز + عکس

به گزارش پایگاه خبری «حامیان ولایت» ، به نقل از فارس ،

«کابوس» اروپا به واقعیت تبدیل شده و دونالد ترامپ به کاخ سفید بازگشته است. قاره سبز از لحاظ دفاعی در سال‌های اخیر بیش از پیش به آمریکا وابسته شده و همین مسئله، اروپا را در مقابل دونالد ترامپ در موضع ضعف قرار داده است.
 

تله تسلیحاتی آمریکا برای قاره سبز

طبق گزارش مؤسسه تحقیقات صلح استکهلم (SIPRI)، آمریکا بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ حدود ۵۵ درصد از کل واردات تسلیحاتی اروپا را تأمین کرده است. این در حالی است که این رقم در پنج سال پیش از آن ۳۵ درصد بوده است.
 
از سوی دیگر، بسیاری از تجهیزات ایالات متحده به پشتیبانی فنی و نرم‌افزاری نیاز دارند که اغلب توسط تکنسین‌های آمریکایی انجام می‌شود. اکنون بسیاری از تحلیلگران اروپایی نگرانند که در صورت تغییر سیاست آمریکا، ارتش‌های آن‌ها برای استفاده از این تجهیزات با مشکل مواجه شوند.
 

کلیدهای خاموشی؛ واقعیت یا توهم؟

یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های مطرح‌شده در اروپا، احتمال وجود «کلیدهای خاموشی» (Kill Switches) در تسلیحات آمریکایی است. برخی کارشناسان دفاعی معتقدند که واشنگتن ممکن است از طریق یک کد نرم‌افزاری مخفی، توانایی از کار انداختن هواپیماها، سامانه‌های پدافندی و دیگر تجهیزات فروخته‌شده به متحدانش را داشته باشد.
 
هرچند این ادعا هرگز به‌طور رسمی تأیید نشده است اما برخی تحلیلگران معتقدند که وابستگی عمیق تسلیحات اروپایی به به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری و قطعات یدکی آمریکایی، عملاً همان تأثیر را خواهد داشت.جاستین برونک، پژوهشگر ارشد مؤسسه سلطنتی خدمات متحد (RUSI)، در این باره می‌گوید: «این فقط یک کلید خاموشی ساده نیست. اغلب تسلیحات مدرن اروپایی برای عملکرد خود به پشتیبانی نرم‌افزاری، ارتباطات نظامی و تأمین قطعات از سوی آمریکا وابسته هستند.»

وابستگی شدید اروپا به جنگنده‌های آمریکایی

جنگنده‌های مدرن، یکی از اصلی‌ترین حوزه‌های وابستگی اروپا به واشنگتن هستند. بیش از نیمی از جنگنده‌های پیشرفته اروپا، از جمله F-35 و F-16، ساخت آمریکا هستند. این هواپیماها برای انجام عملیات نیازمند دریافت داده‌ها و پشتیبانی فنی از طریق سامانه‌های آمریکایی هستند. برای مثال، برنامه پشتیبانی جنگنده‌های F-35 از طریق سیستم Autonomic Logistics Information System (ALIS) انجام می‌شود که به‌طور کامل تحت کنترل آمریکاست. حتی سوئیس که اخیراً این جنگنده‌ها را خریداری کرده است؛ اذعان کرده که هیچ جنگنده غربی کاملاً مستقل از سامانه‌های آمریکایی نیست.
 

بازدارندگی هسته‌ای بریتانیا تحت کنترل واشنگتن

یکی دیگر از نگرانی‌های کلیدی، وابستگی بریتانیا به موشک‌های بالستیک ترایدنت است که هسته اصلی بازدارندگی هسته‌ای این کشور را تشکیل می‌دهد. این موشک‌ها نه‌تنها از آمریکا گرفته شده‌اند بلکه برای نگهداری و تعمیرات، باید به پایگاه‌های آمریکایی در کینگز بی جورجیا فرستاده شوند.هرچند کارشناسان احتمال توقف پشتیبانی آمریکا از ترایدنت را پایین می‌دانند اما برخی معتقدند بریتانیا باید به دنبال گزینه‌های جایگزین باشد. یکی از پیشنهادات مطرح‌شده، استفاده از موشک‌های M51 فرانسوی است که کاملاً تحت کنترل اروپا قرار دارد.
 

آیا اروپا به سمت استقلال دفاعی حرکت خواهد کرد؟

تحلیلگران معتقدند که تحولات اخیر، آغازگر تغییرات اساسی در استراتژی دفاعی اروپا خواهد بود.
 

برخی کشورها، از جمله فرانسه و آلمان، در حال بررسی راه‌هایی برای کاهش وابستگی نظامی خود به آمریکا هستند. برای مثال، برنامه توسعه جنگنده نسل بعدی اروپا (FCAS) که توسط فرانسه، آلمان و اسپانیا هدایت می‌شود؛ یکی از گام‌های مهم در این راستاست.

با این حال، ایجاد یک صنعت دفاعی مستقل، نیازمند سرمایه‌گذاری عظیم و همکاری گسترده کشورهای اروپایی است.بن والاس، وزیر دفاع پیشین بریتانیا معتقد است که اروپا باید «یک ارزیابی جامع از وابستگی‌های دفاعی خود» انجام دهد و در صورت لزوم، تغییرات استراتژیک ایجاد کند. 

نظرات بینندگان
نظرات شما