یکشنبه 25 خرداد 1404 - Sun 15 Jun 2025
بنر پویش نه به تصادف برای استفاده پایگاه‌های خبری
  • رهبر انقلاب : اسرائیل منتظر مجازاتی سخت باشد

  • جزئیات حمله رژیم صهیونیستی به ایران +فیلم

  • جایگاه و شأن حقوقی مجلس از نظر رهبر انقلاب اسلامی/در تصمیم‌گیری و رای‌گیری‌ها اغراض شخصی را دخیل نکنید+فیلم و صوت

  • گروسی عامل موساد است به کشور راهش ندهید!

  • عملیات پیچیده اطلاعاتی در انتقال اسناد رژیم صهیونیستی

  • آیت‌الله خامنه‌ای و چالش ترمیدور

  • توچال سفید پوش شد

  • مذاکرات زیر بار انتظارت تهران و واشنگتن بر سر غنی سازی فرو می پاشد/چرا معامله با ایران برای ترامپ سرنوشت ساز است؟

  • انقلاب امام جایگاه آمریکا را تنزل داد/ در قضیه هسته‌ای طرح آمریکا صددرصد ضد «ما می‌توانیم» است/ دشمن هیچ غلطی نمی تواند بکند+فیلم

  • «‌مین» را علی‌(ع) کاشت و خمینی منفجر کرد

  • پیام تسلیت به جناب آقای مهندس رحیم زردرنگ

  • تیر خلاص به مذاکرات هسته‌‌ای با قانون جدید سنا

  • پایان زودرس !

  • پاره کردن کتاب های درسی مدارس پسرانه

  • جنگنده میگ 29 ارتش برفراز پایتخت

  • به خاطر عشقم، بازی مقابل گلزار را رد کردم!

  • «گزارش جامع» گروسی به آژانس درمورد ایران

  • تهران فعالیت‌ها و مواد هسته‌ای در سه سایت اعلام نشده‌ی لویزان-شیان، ورامین و تورقوزآباد را گزارش نکرده بوده

  • ما در این میان کجای کاریم؟!

  • فناوری هسته‌ای حق مسلم ملت ایران است

  • بنر پویش نه به تصادف برای استفاده پایگاه‌های خبری
    |ف |
    | | | |
    کد خبر: 44776
    تاریخ انتشار: 14/دي/1395 - 17:13
    صدیف بدری مطرح کرد:

    مسکن اجتماعی از حرف تا عمل:آقای وزیر پاسخگو باشند/وزارت راه و شهرسازی در دولت یازدهم عملکرد مناسبی نداشته است

    اینکه چرا وزارت راه و شهرسازی در دولت یازدهم عملکرد مناسبی نداشته است، پاسخ های متفاوتی از وعده های توخالی تا وزیر اشتباهی را به ذهن ها متبادر می کند

    مسکن اجتماعی از حرف تا عمل:آقای وزیر پاسخگو باشند/وزارت راه و شهرسازی در دولت یازدهم عملکرد مناسبی نداشته است

    اینکه چرا وزارت راه و شهرسازی در دولت یازدهم عملکرد مناسبی نداشته است، پاسخ های متفاوتی از وعده های توخالی تا وزیر اشتباهی را به ذهن ها متبادر می کند چرا که خیلی از وعده های آخوندی وزیر راه و شهرسازی دولت روحانی تنها در حد همان حرف مانده و شاید در برخی موارد هم کارهایی روی کاغذ صورت گرفته باشد ولی در عمل چیزی را عاید مردم چشم انتظار تحقق وعده ها نکرده است.
    وزیر راه و شهرسازی وعده های بسیاری برای اجرا داده است اما بسیاری از این وعده ها به دلیل سوء مدیریت یا اینکه اصلا قابلیت اجرایی نداشته اند همچون مسکن اجتماعی همچنان در حد همان حرف و وعده مانده اند.برای نقد بیشتر عملکرد وزارت راه و شهرسازی در سال های اخیر با صدیف بدری، نماینده مردم اردبیل و عضو کمیسیون عمران مجلس دهم به گفتگو نشسته ایم. این مصاحبه را پیش رو دارید.
    *جناب بدری! طبق وعده های وزیر راه و شهرسازی از سال 92 تاکنون مولفه‌های اساسی طرح مسکن اجتماعی که قرار بود جایگزین طرح مسکن مهر شود توسط کارگروه های متخصص در حال بررسی  بوده تا در اولین فرصت از این طرح رو نمایی شود، به نظر شما زمان رونمایی این طرح کی فرا خواهد رسید؟ آیا این طرح جامعی است که اگر هست چرا برای رونمایی اینقدر با مشکل مواجه است؟

    چرا وعده های وزارت راه و شهرسازی در این خصوص هنوز محقق نشده است؟


    این را باید از خودشان بپرسید، به نظر من آقای وزیر در  وزارت راه و شهرسازی برای آن برنامه هایی که در خصوص مسکن داشتند، کارهای خاصی انجام ندادند. البته مسکن یک موضوع چند بعدی است حالا رکود اقتصادی جامعه بیشترین اثر را در بحث مسکن نشان می دهد. مشکلات بانک ها هم بیشترین اثرش را در بحث اقتصاد مسکن خود را نشان می دهد؛ به همین سبب چندین سال است در بحث مسکن واقعا با رکود مواجه هستیم ولی برنامه های  مسکن اجتماعی وزارت راه و شهرسازی به نظر من فقط حرفش را زدند و اقدامات جدی صورت نگرفته است.
    امیدواریم در این مدت کم باقی مانده دولت بتواند از این وعده رونمایی کند ولی فکر نمی کنم که چننی چیزی محقق شود  و رونمایی نخواهد شد. به اعتقاد بنده وزارت راه و شهرسازی  به جای طرح چنین موضوعی باید مشکلات مسکن مهر را حل می کردند و آن را به سرانجام می رساندند و بعدا موضوع مسکن اجتماعی و یا مسکن های دیگر را پیش می کشیدند. ما هم به این موضوع انتقاد داریم، باید  خود آقای وزیر بپرسید که بالاخره این مسکن اجتماعی چه زمانی رو نمایی خواهد شد!؟ هر چند ما امیدی به رونمایی و اجرای آن نداریم.

    *یکی دیگر از وعده های وزارت راه و شهرسازی کمک به نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده در کلانشهرها و شهرهای کشور بوده است، عملکرد این دولت را در این زمینه چطور ارزیابی می کنید؟


    البته امسال توسط دولت کارهای خوبی انجام شده است، یک شورای توانمندسازی بافت های فرسوده تشکیل شده و رییس کشوری آن هم شخص آقای رییس جمهور است، در شهر تهران هم شهرداری را دبیرش قرار دادند؛ کارهای خوبی در بعد هماهنگ سازی صورت گرفته و بیشترین عملیات¬شان هم در شهر تهران بوده است.
    بحث تواتر حق انشعابات ادارات خدمات رسان با بدهی¬هایشان به شهرداری را حل کردند، حالا تعهد کردند که دولت یک درصدی از سود بانکی را بدهد و یک درصدی هم شهرداری خودش از محل اعتبارات خودش حل کرده است.
    در بحث نوسازی بافت فرسوده مشکل از طرف بانک ها است که معمولا تسهیلات و سهمیه هایی که برای بانک های عامل در نظر گرفتند را یا به موقع نمی دهند و یا بعضی بانک ها به بهانه های مختلف زیر بار نمی روند، بیشترین مشکل در حوزه نوسازی بافت ها، بانک ها هستند که زیر بار تسهیلات برای نوسازی بافت ها آنچنان که باید نمی روند.

    *وزارت راه و شهرسازی نسبت به افزایش تعداد تسهیلات بافت فرسوده  وعده های بسیاری داده بود که از تصویب پرداخت سالانه 300 هزار فقره تسهیلات نوسازی بافت فرسوده تا  افزایش 1.5 برابری تعداد تسهیلات مصوب از جمله آنهاست آیا در عمل این وعده ها محقق شده است؟


    این وعده در عمل شاید ۲۰ درصدش هم محقق نشده است، ما که ندیدیم شاید ۲۰ تا۳۰ درصدش هم محقق نشده و این هم بیشترین مشکل از طرف بانک ها است. یعنی دولت به بانک ها هم بدهی زیادی داشت و بدهکار بود به همین خاطر در اصلاحیه بودجه هم در شهریور ماه ما یکسری اختیاراتی برای تسویه بدهی های دولت به بانک ها دادیم.

    *اهمیت نوسازی بافت های فرسوده چچقدر است که دولت نسبت به آن وعده داده است؟ حال  کاهش 70 درصدی در پرداخت تسهیلات نوسازی بافت فرسوده چطور توجیح می شود؟
    اهمیت نوسازی بافت های فرسوده برای همه روشن است، هم از بعد ایمنی که اگر خدای نکرده مشکل زلزله پیش بیاید بالاخره بیشترین آسیب در بافت فرسوده صورت می گیرد. از خدمات رسانی خدای نکرده یک حادثه آتش سوزی اتفاق بیافتد معمولا بافت های فرسوده معابرشان کفاف خدمات آتش نشانی یا خدمات امداد و نجات را نمی دهد و بیشترین مشکل در این گونه مواقع در بافت های فرسوده اتفاق خواهد افتاد.
    بیشترین بهره برداری از زمین می تواند در بافت های فرسوده صورت بگیرد به لحاظ اینکه از یک زمین با ارزش مشخص بیشترین استفاده شود. به لحاظ اینکه معمولا خدمات زیر بنایی در بافت های فرسوده از جمله آب و فاضلاب و گاز وجود دارد هزینه های زیر بنایی خدمات معمولا در بافت های فرسوده خیلی کم است و حسن های زیادی دارد که این باید در الویت راه و شهرسازی و مسئولین قرار بگیرد.

    *چرا طرح سامانه ملی املاک و مستغلاک کشور که سبب افزایش شفافیت بازار مسکن می شد با وجود آنکه در مجلس تصویب شده بود به مرحله ی اجرا در نیامد؟
    متأسفانه این متولی خاصی ندارد، حالا راه و شهرسازی می گوید ما اعتبار نداریم، وزارت دارایی می گوید به ما مربوط نیست؛ باید متولی خاصی برای این امر تعیین شود و یک سیستم جامع اطلاعاتی املاک و مسکن باید به وجود بیاید و آنلاین و به روز باشد و با اطلاعات شهرداری که بهترین منبع برای این اطلاعات است همسو باشد. منتهی باید بودجه ای در نظر بگیرند و دستگاه نظارتی هم برای وارد کردن این اطلاعات و صحت این اطلاعات نظارت کند، به نظرم چون متولی خاصی تعریف نشده است به همین خاطر این در حد حرف مانده و عملیاتی نشده است.
     این می تواند خیلی به درد جامعه بخورد هم برای برنامه ریزی های پنج ساله و هم استفاده از این اطلاعات و هم بحث مالیات بر واحدهای خالی و هم در بحث اطلاعات آماری به راحتی می توانیم از این استفاده کنیم و حتی در بحث برنامه ریزی های هدفمندی یارانه هم به راحتی از این اطلاعات می توانند استفاده کنند به شرطی که متولی خاصی داشته باشد.

    *وضعیت مسکن در حال حاضر چگونه است و آیا طبق وعده های داده شده از حالت رکود خارج شد و یا با رکود شدیدتری مواجه شدیم؟
    فعلا که از رکود خارج نشده، مسکن همچنان در رکود است. در حال حاضر بیشترین اثر رکود اقتصادی روی حوزه مسکن است و اگر هم می گویند که رکود اقتصادی به مرور  تکان می خورد حداقلش این است که در مسکن هیچ تحرکی از رونق اقتصادی دیده نشده است و من پیش بینی ام این است که تا آخر امسال هم تحرکی به وجود نیاید.

    *کاهش توسعه شبکه ریلی و کاهش بزرگراه در دوران وزارت آخوندی را چطور ارزیابی می کنید؟
    البته کاهش پیدا نکرده است شاید سرعت توسعه اش کم بوده است ولی یکسری پروژه هایی قبل از آقای آخوندی هم شروع شده بود در بحث بزرگراه ها و آزاد راهها و شبکه های ریلی قطعا شاید در بحث توسعه سرعتش کم بوده ولی کارهایی انجام شده است.


    یک موضوعی که مجلس مخصوصا کمیسیون عمران در برنامه ششم توسعه خیلی روی آن تأکید داشتیم بحث توسعه حمل و نقل ریلی یا توسعه راه آهن کشور بوده است. پیش بینی لازم برای استفاده از صندوق توسعه ملی، برای حمایت از سرمایه گذارانی که در بخش ریلی سرمایه گذاری می کنند هم شده و به بخش خصوصی امتیازهای خاصی داده شده است.
    در بحث فاینانس چه داخلی و چه خارجی سهم دولت از منابع با اقتضا، صددرصد پیش بینی های لازم در برنامه ششم دیده شده و خوشبختانه کمیسیون تلفیق هم پیشنهادهای کمیسیون عمران را در این خصوص تصویب کرد و امیدواریم در صحن مجلس هم تصویب شود تا بتوانیم شاهد باشیم در سال های آتی توسعه  حمل و نقل ریلی کشور و بزرگراه¬ها و آزادراه¬های کشور که به لحاظ تعداد خودروهایی که در کشور تردد می کنند و هم از نظر ایمنی و استاندارد بین المللی از ملزومات کشور است، پیشرفت خوبی داشته باشد.

     

    منبع : حامیان ولایت

    مرتبط ها
    نظرات بینندگان
    نظرات شما